Hoppa till sidans innehåll

Skövde är unikt inför USM i handboll

2018-04-19 18:23
PRESSRELEASE:Situationen för Skövde är unik inför USM i handboll som spelas i Malmö nu i helgen 20-22 april. Skövde HF (2 lag) och IFK Skövde (1 lag) finns med i slutspelet och samtliga tre lag rankas etta i sina respektive klasser enligt experterna
  • Uppdaterad: 2018-04-19 18:27

I höstas startade 606 lag i USM:s kvalspel i de sex ungdomsklasserna: Flickor respektive Pojkar; 14, 16 respektive 18 år.
Till helgens slutspel återstår totalt 48 lag med åtta i varje klass.
Storstadsregionerna dominerar: 15 lag kommer från Skåne, 15 från Göteborgsområdet och 12 lag från Stockholmsområdet.
Av återstående sex lag kommer tre från Skövde. Med sina två starka föreningar HF och IFK utmärker sig alltså Skövde som en tung handbollstad utanför de tre storstadsregionerna.
Och som lök på laxen – alla tre är guldfavoriter i sina klasser. Åtminstone om man får tro förbundskaptenerna Patrik Svarvén och Jerry Hallbäck.
– Ja, det måste vara helt unikt att en stad sticker ut på det viset, säger Hallbäck, förbundskapten för herrar 20 år och till vardags tränare för Ystads IF i Handbollsligan.
Hallbäck har tippat IFK Skövdes killar i P18-klassen som slutsegrare efter finalseger mot IK Sävehof. Patrik Svarvén, förbundskapten för flickor 16 år, tror Skövde HF vinner SM-guld i såväl F18 som i F16. SE deras rankingar här intill.
Nu återstår att se om de tre Skövde-lagen lever upp till förväntningarna. På fredag drar USM igång och pågår i dagarna tre på de sex arenorna i Malmö.
IFK Skövdes killar, Skövde HF:s tjejer och hela USM ses på solidsport.com/usmhandboll som sänder samtliga 108 matcher i samarbete med Svenska Handbollsförbundet.
– Traditionen i Skövde är stark, de har alltid haft bra ungdomslag. All heder till deras ungdomsverksamhet som har fått fram bra kullar på både kill- och tjejsidan, säger Hallbäck.

 

Ranking av lagen inför USM
i klasserna P16, F16, P18, F18.
Av förbundskaptenerna Patrik Svarvén och Jerry Hallbäck.
Presenteras här först med kommentarer och sedan i kortare versioner utan kommentarer.
(Inga rankingar är gjorda för 14-årsklasserna.)

 

Ranking F18
Av Patrik Svarvén
Inför USM i handboll 20-22 april 2018
1. Skövde HF
Patriks kommentar: ”Enorm bredd. Bra försvar. Anfall med fart och fläkt. Johanna Flygelholm har spelat i SHE. Har en otroligt duktig och taktisk coach, Peter Johansson, som gör att de vinner.”
2. Lugi HF
Patriks kommentar: ”Spelar ett offensivt försvarsspel. Har gått så här långt genom sin bredd. Får nu spetskompetens i Julia Olsson, Kajsa Dahlberg och Ebba Kristiansson som känt på spel i Lugis a-lag.”
3. Spårvägen HF
Patriks kommentar: ”Har ett bra försvars- och målvaktsspel med Josefin Hultberg och bra samarbete däremellan. Ett springande lag. Får Isabell Andersson en bra helg kan de gå hela vägen, men truppen kan vara lite för tunn för det.”
4. Kungälvs HK
Patriks kommentar: ”Spelar ett tufft 6-0-försvar med hög fart i sitt anfallsspel. Kan nöta ner motståndarna. Ger aldrig upp. Ett riktigt krigarlag med en inställning som gör att de skulle kunna överraska och gå hela vägen.”
5. Tyresö Handboll
Patriks kommentar: ”Ett bra, krigande lag som har fått en del nya spelare inför den här säsongen. Bra försvarsspel. Ett taktiskt bra lag. Duktig center är Tindra Sundin. Och se upp för mittsexan Wilma Mataj Holmberg!” 
6. Torslanda HK
Patriks kommentar: ”Väldigt duktig högernia är Nina Dano. Tycker att de gjorde det riktigt bra i steg 4 som slog ut Sävehof. Det var en liten överraskning.”
7. H43 Lund HF
Patriks kommentar: ”H43 har några duktiga spelare som varit med i deras damlag i division 2, men räcker nog inte riktigt till i sällskapet med de andra lagen här.”
8. Rosersbergs IK
Patriks kommentar: ”Jättebra lag som hållit ihop i många år. Bra försvarsspel, bra omställningsspel. Har tyvärr råkat ut för en skada när Alexandra Schaerlund bröt foten nyligen. Haft lite problem och bytte tränare mitt under säsongen. Räcker nog inte riktigt till, men räkna ändå inte bort dem!”
(Patrik Svarvén är förbundskapten för flickor födda 02/03 och coach för Hammarbys killar i P18-klassen.)

 

Ranking F16
Av Patrik Svarvén
Inför USM i handboll 20-22 april 2018
1. Skövde HF
Patriks kommentar: ”Taktiskt lag med mycket rörelse i sitt anfallsspel. Gått långt i andra turneringar, bland annat Norden Cup. Elma Örtemark och Moa Andersson är spetsspelare som gör att de tar hem förstaplatsen.”
2. Kungälvs HK
Patriks kommentar: ”Ett väldigt bra lag som spelar 6-0-försvar. Stor bredd. Många jämna spelare. Förlorade finalen mot Gustavsberg för två år sedan (USM F14) med ett mål, men deras starka försvar blir för tufft den här gången.”
3. Gustavsbergs IF HK
Patriks kommentar: Har ett väldigt bra fas 2-spel (uppspel). Det är oklart om Cornelia Dahlström hinner bli frisk. Hon har varit skadad i armen. Är hon tillbaka går de till final. Jacqueline Moreno är ett annat viktigt namn.”
4. IK Sävehof 1
Patriks kommentar: ”Ett duktigt lag med många individuellt skickliga spelare. Har ett bra offensivt försvar. Frågan är om de får ihop lagbiten i anfallet. I så fall kan de gå ännu längre, men mitt tips är en 4:e-plats.”
5. HK Aranäs Blå
Patriks kommentar: ”Anna Heed är en riktigt bra spelare. Hon har varit skadad, men är hon med klarar de en femteplats.”
6. Önnereds HK
Patriks kommentar: ”Ett spelskickligt lag med duktiga individer. Meja Bernvid och Moa Boqvist leder laget till sjätteplatsen.”
7. Torslanda HK
Patriks kommentar: ”Spelade lika med Önnered i steg 3. Har en framstående spelare som heter Klara Dahlin som man ska titta extra på.”
8. Skånela IF
Patriks kommentar: ”Jättebra lag som krigar i 60 minuter. Har en skicklig spelfördelare i Agnes Lundin. Många 02:or är med i laget och jag tror inte de räcker till mot de tyngre 01-lagen, men de har gjort en fantastisk resa som tagit sig till steg 5 och kan mycket väl överraska igen.”
(Patrik Svarvén är förbundskapten för flickor födda 02/03 och coach för Hammarbys killar i P18-klassen.)
Ranking P18
Av Jerry Hallbäck
Inför USM i handboll 20-22 april 2018
1. IFK Skövde HK
Jerrys kommentar: ”Många intressanta spelare och en bra bredd. Jack Thurin på högernio sticker ut. Han har spelat mycket i Handbollsligan och ingår i förbundskaptenens talanggrupp.”
2. IK Sävehof
Jerrys kommentar: ”Alltid bra i finalspelet. Har många spelare som spelat finalsteg tidigare och vet vad som krävs. Bra målvaktspar med Simon Möller och Erik Hvenfeldt.”
3. Hammarby IF HF
Jerrys kommentar: ”Har varit stabila i alla stegen. Flera spelare har lirat i Handbollsligan under säsongen. Adam Norman är en giftig skytt som de andra lagen får se upp med.”
4. Ystads IF HF
Jerrys kommentar: ”Gjorde det bra i steg 4 där man slog ut HK Aranäs. Kan överraska, därför denna placering. Ludvig Hallbäck med meriter från Handbollsligan och årets slutspel är ankaret.
5. IF Kristianstad
Jerrys kommentar: ”Alltid bra och jäkligt luriga. Många bra spelare och får de till det kan de lika gärna komma topp 4. Kolla in Valter Chrintz, en grym kille på högersex.
6. Redbergslids IK
Jerrys kommentar: ”Har haft ungefär samma trupp några år nu. Laget känns stabilt och har gjort de tidigare stegen riktigt bra. Kristian Zetterlund i målet är duktig.
7. Lugi HF
Jerrys kommentar: ”Kan också överraska och lika gärna komma topp 4 som Ystad. De är samspelta och bra. Casper Käll är en kvick playmaker som motståndarna får se upp med.
8. Tyresö Handboll
Jerrys kommentar: ”Många starka kort och klubben har ofta många lag i finalsteget. Ludvig Jurmala på mittsex och målvakten Fabian Norsten är viktiga för laget.”
(Jerry Hallbäck är förbundskapten för killar födda 98/99 och tränare för Ystads IF:s herrar i Handbollsligan.)
/PRESSRELEASE USM HANDBOLL
Skribent: PRESSRELEASE USM HANDBOLL

Postadress:
Skövde HF - Handboll
Skaraborgsgatan 18
54150 Skövde

Besöksadress:
Skaraborgsgatan 18
54150 Skövde

Kontakt:
Tel: 0500-48 73 17
E-post: This is a mailto link

Se all info

 Skövde HF:s
Huvudsponsorer


Stadium

Stadium

SkovdeVarmevark

SLA

CoopExtra

Volvo
Actic

CoopForum


Huvudsponsor Ungdom

Swedbank

 

Vill ni bli sponsorer?

Kolla in sponsorportalen!

http://sponsor.skovdehf.se


Bingo Avesta


Svensk Handboll Elits
huvudsponsorer
 


Handbollsklacken