Hoppa till sidans innehåll

Inför USM steg fem med Jerker Nyman

02 MAJ 2019 11:30
Det är åter dags för Skövde HFs juniorer att få spela finalsteget i ungdoms-SM. För femte året i följd har Jerker Nyman lotsat laget fram men denna första gången med juniorlaget. Läs mer om Jerkers syn på lagets chanser.
  • Uppdaterad: 02 MAJ 2019 11:30

Jerker Nyman började sin elitkarriär i IFK Skövde HK och har spelat otaligt många elitseriematcher i den blåvita tröjan. Sen ett antal år är han fast i Skövde HF och driver en mycket fokuserad linje för att ta fram framtidens elitspelare. Jerker, ofta ifrågasatt för sina metoder och vad en del tycker, hårda stil, har ändå lyckats fostra några av de tjejer som nu tar klivet upp i Skövde HFs elitlag.

I helgen blir det femte året i rad han leder ett Skövde HF lag i steg fem. Denna gång är det Skövde HFs Juniorer.

Hur ser du på årets säsong för Skövde HFs juniorer och spelet i division ett?

- Vi har gjort en av Sombys bästa säsonger någonsin, trea i div ett på sämre målskillnad, Säger Jerker. Vi har också vunnit F18 Elit Göteborg och är i finalsteget i USM. Vi har tagit stora steg som lag och individuellt.

Finns det några spelare som du tycker tagit ett stort steg framåt under året?

- Den spelare som tagit störst steg denna säsong är Isa Franzen, en av våra linjespelare. Sedan har Fanny Elovson och Nathalie Wästefors klivit fram och tagit ett stort ansvar, framför allt i Somby när flera av våra etablerade spelare flyttats upp SHE-truppen.

- Alla spelare har utvecklats under säsongen fast på olika saker och sätt, fortstätter Jerker.

Åter igen är du med Skövde HF i steg fem och är ett av åtta lag i Sverige som får slåss om SM-guldet.  Det blir femte gången i rad för dig. 

- Ja det stämmer, skillnaden är att jag har tränat F16 de fyra tidigare åren med resultaten femma, etta, trea och tvåa. Dessa resultat är egentligen inte så viktiga, utan det handlar om att så många som möjligt ska få förutsättningar att bli så bra handbollsspelare som möjligt, med tanke på hur mycket tid de lägger ner på sin idrott. Sedan kommer inte alla bli elitspelare men de får förhoppningsvis med sig så mycket annat, jobba hårt, jobba i grupp mot gemensamma mål.

- Sedan är det en bonus att vi har framgångar i SM och det blir mycket lättare att satsa och träna vidare.

Vad är nyckeln till framgången som du ser det?

- För mig är nyckeln att lära alla att träna hårt i alla former av träning, sedan är jag mycket noggrann med tekniken. Jag ställer höga krav på att alla ska vara disciplinerade på träning och match, men det utesluter inte att vi har roligt där emellan.

- Jag kör nästan bara kollektiva pass, det beror på att jag vet av egen erfarenhet att vi lagidrottare är lata av naturen och vi jobbar mycket hårdare i grupp när vi jagar på varandra.Hur ser du på årets lag jämfört med samma lag för två år sen när de spelade F16-klassen tillsammans? Då blev det brons, eller hur?

- Vi blev trea 2017, laget är bättre än vad vi var då, men det är alla andra lag också. Spelarna har blivit äldre, mer erfarna och taktiska. Vi har också en bredare trupp än 2017 på alla positioner.

- Det är svårare att ta sig till steg 5 i F16 än i F18 och det beror på att det är fler lag i F16-klassen och att bara ett lag i varje grupp går till steg 5, i F18 är det två lag i varje grupp. Efter F16 åren så går dessutom de bästa spelarna i de mindre klubbarna till SHE-lag.

 

Om du analyserar motståndarna i årets USM, vilket lag kommer bli svårast för er tror du?

- Alla lag är bra som har tagit sig till finalsteget, men ska jag nämna några så tillhör Lugi, Sävehof, Kungälv och Nacka förhandsfavoriterna med Önnered som outsider. Vår grupp ser svårare ut på papperet.

- Till sist handlar det om de som har bästa målvakterna och dagsform, vinner guldet. 

Om du tippar lagen, vilka lag hamnar på pallplats?

Lugi, Nacka och Skövde. 

Tar ni med guldet hem till Skövde?

- Jag vet inte när Skövde HF vann F18 guld senast men det vore roligt om vi lyckades, avslutar Jerker.

 

Se alla matcher live på solidsport.

Foto: Viktor Ljungström

Skribent: Anders Wiik
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Skövde HF - Handboll
Skaraborgsgatan 18
54150 Skövde

Besöksadress:
Skaraborgsgatan 18
54150 Skövde

Kontakt:
Tel: 0500487317
E-post: This is a mailto link

Se all info

Vill ni bli sponsorer?

Kolla in sponsorportalen!

http://sponsor.skovdehf.se


Bingo Avesta


Svensk Handboll Elits
huvudsponsorer
 


Handbollsklacken